Gillet

Tjeckiska(15) och inbjudna utländska lag(5) ställer upp för lördagsparaden utanför Turistbyråns kontor i Brno. Ute i staden på gatorna väntar 50.000 nyfikna helgflanörer, för att se den praktfulla -Dräkt-, Musik- och Dansparaden skrida förbi.  LINDEGRUPPEN  FRÖVI

Besöket i BRNO varade 28/8–2/9, utan regn, men i 35-gradig hetta! När dansparen snodde runt i tjocka yllekläder, -fanns drickamannen med TÖRSTKÄRRAN på bekvämt näravstånd!–med lemonad förstås! Nu svänger vi igång en hiskerlig dans som ska vara till natta . . .

Kameramannen Lubos Vesely filmade hela tiden,-ur alla vinklar o vrår!

Man med vit skjorta och svart glasögonfodral(sticker upp) är högste chefen för IFF,–President för festivalen; -Jan Miroslav Krist till höger.

Ovan Majeks dansare och stadens symboler,krokodilen o hjulet.

Nedan tjeckisk säckpipblåsare och Gert Lindmark;-nyckelharpa.

Och nästa års grupp 1993 till Sverige och ”Lindegruppen Frövi” blev MAJEK, då med ABF som huvudsponsor med 18 framträdanden

Ståfelan ger TON för ”Hot five” !

                      

Milan Z. med fru.            Milan Zelinka

Sedan Jan Miroslav Krists bortgång är ny president för IFF: Milan Zelinka,BRNO,

-ledare och koreograf för Majek som framgångsrikt turnérade i Örebro län 1993.

MAJEK på IFF-festivalen i BRNO 1992.  

    

MAJEK IFF 2008        Program-08

 

 

 

 

Varingen.se © 2009 • Kontakt Hans Eriksson • Veronika Gilljam

susnet.nu statistik

Besökare:

Denna månad:

GILLET står för FRÖVI FOLKDANSGILLE, vars verksamhet jag fick tillfälle att följa under ett verksamhetsår. Personerna på bilderna är INTE tillfrågade om medverkan, så de får höra av sig om de vill utgå från historiesajten! Min egen upplevelse var kantad med hemvävda takter, i Dräkt, Musik och Dans. Vi levde tätt, tätt, detta år 1991-92 och det ”spillde” nog över till 1993? -Mest blev det filmat,från repetitoner,resan och framträdanden!

INBJUDAN hade utgått från den Internationella Folkdans Festivalen, IFF, i BRNO Tjeckien. Dessa rubricerade Gillet som Lindegruppen FRÖVI och bestod av musiker och dansare från Linde, PRO-dansarna och Gillet från Frövi. IFF  började  sin verksamhet 1989 d.v.s. då den ”Mjuka revolutionen” startade. Snabbt var vi där från Sverige och knöt kontakter. Redan första året kom gruppen Sohajka, följt av minst ett dans- & musiklag årligen till oss. Utbytet skedde med att  e t t  svenskt  LAG  från vårt län returnerade nästkommande år med fritt uppehälle och uppträdande, och så håller det på . . .